fbpx

#14 Yes! Frank Van Massenhove vertelt en lacht!

Op een prachtige zomerdag in augustus tref ik Frank Van Massenhove, gewezen voorzitter van de FOD Sociale Zekerheid, in de Groene Velden. Een klein maar wondermooi natuurgebied gelegen in de rand van Gent. Met een klein hartje wacht ik hem op.

Ik ontmoette Frank voor het eerst op de uitreiking van de Overheidsmanager van het jaar in 2012. Als HR-manager van de toenmalige winnaar Stefaan Van Mulders (Topmanager Jongerenwelzijn) sloot ik me op de receptie stilletjes aan bij een groepje rond Frank. Een golf van warmte, positiviteit, enthousiasme en vertrouwen straalde over het hele gezelschap. 7 jaar later ervaar ik opnieuw dezelfde gedrevenheid en energie.

Mijn klein hartje smelt als sneeuw voor de zon. Hij stelt voor dat ik zelf de synthese maak van dit twee uur durende gesprek. Geen filmpje dus, wel enkele krachtige boodschappen die me diep raakten.

Vol passie vertelt Frank hoe hij in de jaren 70 als alternatieveling in het Gentse terecht kwam. ‘Ik wilde geen geld verdienen, ik wilde dingen doen die er toe deden, die essentieel waren. Deze manier van ‘zijn’ zorgde ervoor dat ik steeds gevraagd werd om een functie op te nemen’.

‘Zo kwam ik terecht bij die andere Gentse Frank, Frank Beke, toenmalig burgemeester van de Stad Gent. ‘Frank had een ongelooflijk vertrouwen in de mens. Dat heb ik van hem geleerd. Hij liet zich omringen met excellente mensen, gaf hen een ultiem vertrouwen. We delen een gemeenschappelijk talent, en essentieel in leiderschap, nl. het herkennen en activeren van talenten in anderen’.

‘Zoek begeesterende en betrokken mensen rondom je, die mee nadenken, die ergens voor staan, niet alleen professioneel, ook in je privéleven. Vraag hen: ‘Hou me goed in de gaten, en als ik het verkeerd doe: geef me maar een trap tussen de benen!’ ‘Ik heb vele blauwe kloten gehad’ voegt hij er nog al lachend aan toe.

‘Bescheidenheid is een tweede kwaliteit die ik oppikte van Frank Beke. Steek de pluimen op de hoed van degene die ze verdient. Het ego van vele managers is te groot waardoor mensen gedemotiveerd geraken. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen, evenwaardig. Hiërarchie heeft me nooit aangesproken. Bovendien is dit contraproductief als je wil veranderen en vooruitgang boeken in je organisatie.

Betrek iedereen vanuit hetzelfde niveau, als mens en niet vanuit een functie. Luister naar hun kritiek en advies en ga er mee aan de slag. Dat maakt het verschil tussen een leider en een manager. Met als positief gevolg dat het je een hoop tijd en problemen bespaart.’

Een manager wil dat zijn beslissingen uitgevoerd worden, een leider wil tot de beste beslissing komen. Meestal zijn deze niet van hem maar hij of zij moet voor de draagkracht zorgen.

Franks’ visie op de werknemer spreekt boekdelen en is verregaand. ‘Respect en verbinding met de mens in je werknemers is onontbeerlijk voor krachtige en toekomstige leiders. Voor de meeste mensen geldt dat hun familie en vrienden op de eerste plaats komen. Als jij daar als leider of werkgever in de weg staat, creëer je ongelukkige mensen.

Dan krijg je enorm veel pijn en schade in de organisatie. Zorg ervoor dat werknemers hun privéleven en werkopdracht zo goed mogelijk zelf kunnen organiseren. Geef hen 100% autonomie en vertrouwen. Daar waren we op de FOD Sociale Zaken pionieer in’.

‘Op een dag kwam Isabelle met tranen in de ogen naar me toe. Ik ben zo blij dat ik hier kan werken. Mijn vriendin belde me om 14u dat ze de diagnose borstkanker had gekregen. Ik kon onmiddellijk vertrekken, dankzij de flexibiliteit en autonomie die we hier hebben. Andere vrienden arriveerden pas tegen 18u. Hun baas had gezegd: Het is toch maar een vriendin’.

Franks’ positiviteit en nieuwsgierigheid zijn indrukwekkend. ‘Overal waar ik kom, wil ik weten hoe de dingen werken, en bekijk ik hoe ik ze zou kunnen veranderen om het nog beter te maken. Na een week ben ik het wel vergeten. Soms ervaart men mij als de goedlachse positivo.

Nochtans ben ik zeer resultaatsgericht. Door positief in het leven te staan en je kwetsbaar te durven opstellen, bereik je de beste resultaten. Moest de geschiedenis uitwijzen dat hiërarchie en bevelen geven betere resultaten zouden opleveren, zou ik het zo misschien wel doen.’ Een bulderende lach volgt.

‘Het werk van Hans Rosling, feitenkennis, onderschrijft mijn absolute geloof in positiviteit’ gaat Frank verder. ‘We leven in de beste der tijden, maar aan de schrijnende dingen moeten we iets doen. Alles wat je denkt is verkeerd, stelt hij: De gemiddelde chimpansee doet het beter in het beantwoorden van feitenvragen omdat we zo beïnvloed zijn door het negatieve nieuws.

Stop met het schetsen van doembeelden. Je bent er niets mee en het helpt niemand vooruit. Wees altijd positief!’

Met een positieve, eeuwig nieuwsgierige, talentgerichte blik en een absoluut vertrouwen in anderen bereik je de resultaten die je wil. Dat onthou ik uit deze twee uur durende inspirerende wandeling. Ik fiets met een brede glimlach terug naar huis. Dankjewel Frank voor deze bijzondere en unieke ontmoeting.

Stijn Staes
 

>