fbpx

#21 CEO Carole Lamarque: Hoe kan een ban op coca-cola, een super focus op menselijke energie en intuïtie je bedrijf doen boomen.

Je hebt al een behoorlijk parcours in marketing afgelegd, Carole.

Klopt. Mijn eerste sollicitatiegesprek bij Shell kwam ik niet opdagen. De recruter belde mij nadien op en vroeg waar ik was. ‘Je had zo’n goeie punten, waar ben je?’. Na een tweede poging ben ik alsnog aan de slag gegaan gedurende 5 jaar.. Maar ik wou geen internationale carrière maken. Bovendien zocht ik bedrijven die lokaal sterk verankerd zijn, met een hoofdzetel in België. Zo kwam ik terecht bij Belgacom Group, Sanoma, Telenet en Bpost. Na mijn studies had ik topbedrijven op het oog. Ik heb ze nagenoeg allemaal gedaan. 

Waarom net Belgacom, Bpost…? Niet onmiddellijk de meest interessante bedrijven destijds.

Klopt maar de uitdagingen waren daar wel altijd het grootst. Dat is wat ik nodig heb.  Ik wil vernieuwen en impact hebben. Bij een bedrijf als Apple bv. is je toegevoegde waarde veel moeilijker te bereiken omdat het bedrijf vooral bepaalt wat jij moet doen. 

Ik wil geen marketingplannen opfrissen. Innovatie is mijn ding.

Een baas zei ooit over jou ‘Si c’est impossible on le donne à Carole Lamarque’

Dat was een fantastisch compliment. Ik krijg enorm veel energie om voortdurend te vernieuwen en oplossingen te zoeken.  Daarentegen kan het enorm drainerend zijn om altijd bij de pinken te blijven. Er is immers geen forecast, bijgevolg kan je niet terugvallen op bestaande plannen. Je start altijd met een wit blad. Daar heb ik mijn specialiteit van gemaakt.

Er zijn geen problemen: je hebt alleen de oplossing nog niet gevonden.

Hoe hou je daar als leider dan een gezonde balans in? 

Ik ken nu de wetmatigheden van innovatie, en dat is voor mij nu de comfortzone geworden. Ik sta altijd om 6 uur op met goesting, nog meer als de zon schijnt natuurlijk. Als er zorgen zijn, denk ik: Carole, sta maar op en los het op. Hiernaast moet je als leider beseffen dat mensen oplossingen willen, niet nog meer problemen.  

Een baas zei ooit tegen een collega van mij: ‘Kun je niet met oplossingen komen zoals Carole’. Dat werd me niet echt in dank afgenomen.

Je valkuil is dat je te ver in je passie gaat. Dat kan je je kop kosten. Bovendien is dat best vermoeiend voor anderen. Het besef dat niet iedereen meekan in mijn energie heb ik echt moeten leren aanvaarden. Ik begreep vaak niet hoe een ander een probleem kan hebben met mijn werk-en leefritme.  In mijn energieniveau heb ik mijn meerdere nog niet tegengekomen, behalve mijn man (en Saartje Vandendriessche ;-). 

Van waar komt die kracht en die energie?

Dat is voor een stuk aangeboren denk ik, maar je levensstijl is zo belangrijk. Maar ik merk toch dat alle grote leiders zich focussen op drie dingen: Genoeg slapen (ik slaap 8 uur), bewegen en gezonde voeding. Een evenwichtige levenshygiëne, is extreem belangrijk.  Ik leef gezond. Ik drink zo goed als niet. Ik dieet niet, ik eet gewoon gezond. Doorheen de jaren heb ik aerobics gedaan met Jane Fonda in de 80’s, spinning in de 90’s en nadien 8 marathons gelopen. Beweging is energie. 

Ik sport  altijd op een evenwichtige manier, nooit breng ik  mijn lichaam in gevaar. 

Werk je daar ook rond in je leiderschap, in jouw bedrijf? .

Zeker, ik motiveer mijn mensen enorm rond dit thema. Maar zelfs al doe je niets, het feit dat jij bepaalde handelingen stelt of net niet zet je medewerkers aan om bepaalde dingen te doen. Bv ik bestel thee ipv alcohol. Nu doen sommige dat ook. Gewoon een voorbeeld zijn, niets zeggen, zelfs dan kan je beïnvloeden. 

Ik voel een verantwoordelijkheid voor de gezondheid van mijn medewerkers. Wat wij doen is vrij stressvol. De klant wil je altijd tevreden stellen. Het moet gewoon goed zijn. Dat vraagt energie en dus wil je die zo hoog mogelijk houden en dat begint met een gezonde levensstijl. Roken kan dus niet bij ons, noch suikerrijke frisdranken. Dat keert zich ooit tegen je.  Ik had ooit een medewerkster die niet gezond leefde, ze was mega slim, slank, super mooi maar ze was voortdurend ziek. Tja haar levensgewoonten waren gewoon niet goed.

Je kan natuurlijk niet het volledige eetgedrag bekritiseren maar ik kies er enkele symbolische feiten uit waardoor er een discussie start. De gedragsverandering volgt dan automatisch. 

A healthy mind in a healthy body. Grote  leiders hebben een extreem gezonde levensstijl. Churchill is de uitzondering die de regel bevestigd. 

Wat wil jij in de wereld zetten als leider Carole?

Ik heb geen grootse ambities, mijn naam zal niet in de annalen geraken. I fade away and no problem. Maar als ik een leuke impact kan hebben op de mensen die je vaak ziet ,vind ik al best ok. Eigenlijk wil ik dat mijn medewerkers gelukkig zijn, dat ze zich ontplooien, dat ze een verschil kunnen maken, dat ze fun hebben onderling. Een professionele vriendschap, dat ze elkaar graag zien als ze elkaar tegenkomen. Hetgeen je soms in grote organisaties wel hebt : ‘Moet ik mijn ochtend nu beginnen met die nurk in de lift?’

Als ze nog maar in de richting gaan van geroddel, ruzie of negativiteit tov een ander dan trek ik dat eruit als onkruid. Dat gaan we niet doen. 

Heb waardering voor elkaar en zie de verschillen als opportuniteiten.

Tenslotte bouw je een soort vriendschap op als collega’s. Dat hoeft niet permanent te zijn  maar we brengen tenslotte veel tijd met elkaar door. Laten we dat dan zo betekenisvol mogelijk doen. 

Waarom ben je Duval Union (Innovative Marketing) gestart?

Omdat ik meer in controle wou zijn over mijn eigen toekomst. Hoe onzeker het bestaan van de ondernemer ook is, je hebt toch meer grip op wat er je overkomt. Baas in eigen huis! Ik had altijd het beste voor met de bedrijven waar ik werkte. Maar als mensen innovators van de hand willen doen dan is dat heel vaak uit eigenbelang, dus niet in het belang van het bedrijf. Dat is voor mij toch een grote ontgoocheling en leerschool geweest. Bovenal ben ik dankbaar voor de gebeurtenissen die mij overkomen zijn, anders zou ik hier nu niet staan. Ik ben dus vooral heel dankbaar. 

Koester je dan wrok?

Maar die dankbaarheid gaat naar het leven en het noodlot, niet naar bepaalde personen die mij onheus hebben behandeld. Ik verlies geen energie aan work. 

Ik kies voor wat mij gelukkig maakt, elke dag. 

Het je ergens spijt van?

Hoegenaamd niet. Ik ben nu nog veel gelukkiger dan toen. Van niets heb ik spijt, ik doe wat ik graag doe, altijd graag gedaan, Ik zou mijn parcours helemaal opnieuw afleggen, misschien met wat meer maturiteit. Als extravert persoon was ik misschien nogal eens kort door de bocht maar dat is het leerproces van elke leeftijd.

Hoe ga je om met periodes dat het niet loopt zoals je wilt?

Zoeken naar oplossingen! Vind ik ze niet dan zoek ik naar mensen die dat wel kunnen. Of ik ga te rade bij één van mijn mentors, dat heeft me in heel mijn carrière al geholpen. Het mooie is dat mensen nu mij om raad komen vragen. Vooral tracht ik altijd een open vizier te hebben. Wandel buiten je paden, dan kom je vanzelf nieuwe oplossingen tegen. Ik ben altijd extreem geboeid door de passie van anderen. Door vragen te stellen, krijg jij weer nieuwe input om oplossingen te vinden in moeilijke periodes. 

Zie jij een link tussen succes en intuïtie?

Succesvolle mensen luisteren naar hun intuïtie. Mijn moeder is een sterk intuïtief iemand, ik ben haar daar erg dankbaar voor.  Je intuïtie volgen, zeker als het over mensen gaat, is niet altijd evident. Vaak denk je bij jezelf: ‘Waar baseer jij je nu op, Carole?’ Mijn intuïtie werkt zeer sterk, dus heb ik er naar leren luisteren. Het is voor mij geruststellend om hierop te kunnen vertrouwen. Ik zie en voel gewoon wat er gaat gebeuren. Maar ik ben er voorzichtiger in geworden om dit uit te spreken. Als ik weet dat mijn boodschap niet beluisterd zal worden, hou ik mijn mond. 

Noem het ervaring, intuïtie, wat je wil maar luister naar wat je binnen valt. Ik heb er altijd spijt van gehad als ik het niet deed. 

Wat zijn voor jou de uitdagingen van de toekomst

Oh, maar er is nog zoveel te doen. De wereld ligt volledig open. Ik kijk uit naar de verrassingen en die komen er zeker nog aan in het ondernemerschap. Ik sta er open voor, dat maakt het leven spannend. Op korte termijn gaat het toch vooral over het talentmanagement en de groei die ik wil creëren. Ik heb ambitie, maar vooral veel goesting. Het werken met grotere groepen van mensen. Hoe kan je de beste leider zijn van jonge medewerkers?  Hoe kan je de goesting bij je medewerkers doen behouden? Daar kijk ik naar uit.  Ik ben ongeduldig en een doorzetter; soms hoort daar pijn bij maar dat is voor mij geen reden om te stoppen. Ik ben extreem benieuwd naar de toekomst. Let’s go for it!

Stijn Staes
 

>