fbpx

#23 “Surround yourself with people who give you energy”​. Marc Decorte, Voorzitter Brusselse Kamer van Koophandel.

‘Surround yourself with people who give you energy!’ De succesformule van Marc Decorte in zijn 40-jarige loopbaan van CEO tot voorzitter van de Kamer van Koophandel Brussel. En dat kan zowel online als offline zijn in deze dagen.

Gedreven, gepassioneerd en immer op zoek naar innovatie in de digitale wereld. Samen met Marc Decorte wandel ik in het domein de 3 Fonteinen in Vilvoorde. Marc werkte 35 jaar bij Shell en was actief over heel de wereld ondermeer als digital Vice President. Nu is hij actief als voorzitter van de Brusselse Kamer van Koophandel en begeleidt hij verschillende digitale start-ups. 

Met de hoed op bespreken we het nut van coaching, leiderschapsstijlen, bewustwording en intuïtie.

Hoe en waar startte jouw indrukwekkende carrière?

Als kind las ik gepassioneerd de boeken van Jules Verne. Hij schreef over technologie en hoe deze de maatschappij en de wereld kan veranderen.  Een brandend actueel topic. Bijgevolg was een  ingenieurs carrière een logische keuze. Samen met mijn passie voor business belandde ik bij Shell.

Na een internationale executieve carrière zocht ik mijn heil meer lokaal en  in het mentorschap.  Dat doe ik door Startups te ondersteunen die met technologie werken en die impact willen creëren om de maatschappij te verbeteren. 

Het is schitterend werk om de volgende generatie op te leiden. Ik beschouw het zelfs als mijn verantwoordelijkheid. 

Wat maakt dat je bepaalde startup kiest? Waar zie jij het verschil om succesvol te worden?

In eerste instantie een goed idee. Maar vervolgens… de mensen in het team. Zijn ze gedreven? Zit er positieve energie en bovenal, zijn de mensen coachable? Willen ze hun blinde vlekken niet zien dan zijn er twee keuzes. Ofwel lever je de resultaten maar als die niet komen volgt een ander gesprek.

Blijf het gebrek aan openheid is om te luisteren, te leren, te verbeteren dan eindigt de samenwerking. Mijn startpunt: diepgaande gesprekken over de verwachtingen. Een CV’s en dergelijke zijn belangrijk maar ik voel eerst de atmosfeer en de intentie, de rest volgt dan wel.

Ooit zei een van mijn vroegere line managers tegen me: Marc: ‘There are people who produce energy and people who suck energy’. Dat klinkt misschien nogal straf maar dat kan je echt voelen. Conclusie: ‘Surround yourself with people who produce energy!’  ZO creëer je dus zelfsturende en succesvolle teams. 

Zoek mensen die gaan voor oplossingen en niet voor de mensen die problemen creëren. 

Sta jij altijd open voor nieuwe ideeën en opportuniteiten?

Ik heb nood aan uitdagingen. in heel mijn carrière vervulde ik functies waar ik ofwel veranderingen moest doorbrengen, of een crisis diende op te lossen. Het geeft me een enorme voldoening om zaken terug rechttrekken. Waar niets gebeurt daar begin ik mij te vervelen.

Na Shell startte ik op hetzelfde moment met verschillende projecten omdat ik die challenge nodig heb! Technologie is de rode draad, samen met het business aspect  en het coachen van mensen. Zo behoud ik binnen al die diversiteit mijn focus. 

Heb je soms moeilijke beslissingen moeten nemen?

Hoe meer je weet, hoe meer dat je de domeinen waar je niets van weet vergroot. Dus je kan niet alles weten. Een verkeerde beslissingen is geen drama, zolang je kan erkennen dat het een verkeerde beslissing is. Wees hier altijd open over.

Zo kan je team je daar ook op aanspreken en kan er een gesprek volgen. Belangrijk is om je beslissingen vanuit verschillende perspectieven te testen en ja die perspectieven creëer je zelf. Ga naar buiten, kijk naar andere bedrijven, creëer een netwerk en laat je helpen! 

Heb je momenten gehad dat je vast zat? Dat je het even niet meer zag zitten? 

Ik ben heel solutionoriented. Probeer niet altijd alles op hetzelfde moment op te lossen. Als er teveel ballen in de lucht zijn moet je leren om er enkelen op de grond vast te ankeren en verder te jongleren met wat wel gaat. Afscheid nemen van mensen valt me altijd zwaar.

Je weet dat je bij bepaalde beslissingen een enorme impact hebt op het leven van mensen. Daar tracht ik altijd heel open en transparant te zijn. Zorg ervoor dat mensen niet voor een verrassing komen te staan. Regelmatige en open feedback is daarvoor een must. 

Over bewustwording en leiderschap

Het is de bedoeling dat mensen zich bewust zijn over hun doen en laten, over hun kwaliteiten en blinde vlekken. Bewustzijn is regel nummer 1 van de leider! Zolang je niet bewust bent kan je niet ontwikkelen. Je weet wat je sterktes en je zwaktes zijn. Je moet niet goed zijn in alles. Dat is verloren moeite.

Bewust zijn is belangrijk voor gerichte ontwikkeling. En dan sta je open voor coaching. Bewustzijn geeft je de opportuniteit  om te kunnen kiezen welke leiderschapsstijl je gaat hanteren in bepaalde situaties.

Als het schip zinkt ga je geen brainstorming organiseren.Dan ga je in command en control. 

Wat sterkte jouw in je bewustzijnsontwikkeling?

Ik herinner me het gesprek met de vrouw van een CEO: ‘Hoe meer je op senior niveau werkt, hoe meer mensen je gaat aansturen maar hoe meer je je focus dient te leggen op je externe stakeholders. Die moet je beïnvloeden. Dat wordt belangrijker. Ten tweede, werk niet alleen op de inhoud als je naar een vergadering gaat maar vooral hoe ga je het proces bewerkstellingen. Hoe ga je de energie, de samenwerking beïnvloeden. 

Wees bewust van wat je als leider moet doen met je team. Met aanmodderen kom je er niet.

Hoe manage jij de dynamiek van een team? 

Als je op lange afstanden leiding geeft, stel je jezelf de vraag: hoe ga je impact creëren die gedurende een jaar blijft leven. Dat leerde ik van een collega op een vliegtuig naar Kuala Lumpur. Ik wist even niet wat dat betekende. Als je team vlak naast je zit is dat gemakkelijker.

Maar het is zo belangrijk dat mensen begrijpen waarom we een bepaalde visie hanteren. Ze dienen het niet alleen te begrijpen maar ook te voelen. Dat is wat hen zal motiveren om de verandering aan te gaan. Laat aan hen de ruimte om de uitvoering zelf in handen te nemen.  

Geef die energie, make the people shine! 

Laat hen uitleggen waarom zij een bepaalde weg kiezen, en ontwikkel mensen zo dat ze succesvol kunnen zijn. Dat geeft geluk en vrijheid. Energie geef je niet door te delegeren maar door te empoweren met visie. Je geeft vertrouwen en weet dat je zelf ook fouten maakt. Als iemand alleen maar fouten maakt moet je het kunnen bespreken.

Tough love. Je moet hard zijn op de feiten. Maar je moet de mensen blijven ondersteunen. In Nederland zijn ze daar zeer duidelijk in. Dat klinkt soms agressief maar ze vallen nooit de mensen aan. In België voelt men zich soms persoonlijk aangevallen en dat hoeft helemaal niet. 

Hoe ga je om met mislukkingen

Elke mens kan succesvol zijn en heeft recht op zijn mislukkingen. Een mislukking is een leerproces, een kans om het beter te doen. Wanneer je bv een product gaat testen op de markt en het lukt niet, ga je bijsturen en je aanpassen.

Van idee A ga je naar B, naar C. Je valt, je staat op en je begrijpt wat er gebeurt is. Als je het niet begrijpt of niet wilt begrijpen, dan is het een echte mislukking, want dan ga je niet in het leerproces. 

Van wie heb jij veel geleerd?

Ik lees niet veel boeken. Ik leer gemakkelijker door met mensen te spreken en te observeren. Blijf altijd jezelf in leiderschap maar probeer je microskills te versterken, daar waar jij goed in bent.

Ga op zoek naar mensen en analyseer hoe ze tot succes komen. Pas dat dan toe op jouw eigen manier, kopieer nooit een persoonlijkheid wel de microskills. Integreer dat vervolgens in jouw werk. 

Ben jij fan van modellen?

Wel, ik loop niet hoog op met de vele boeken over managementmodellen. Ik ben meer zoals jij, luisteren, vragen stellen, wat kan er verbeteren, hoe pak je dat aan. Modellen zijn handig, maar het gaat er toch om hoe je het allemaal in de praktijk omzet. Uit elk gesprek kan je iets halen. Ook al lijkt een gesprek op het eerste zicht banaal, dan kan je jezelf afvragen waarom je dat banaal vindt en kijken hoe jij het zou uitleggen zodat het niet banaal overkomt.

Je bent een kalm en sereen man. Van waar komt dat?

Dat zeggen velen. Ik heb een kalme uitstraling maar dat wil niet zeggen dat ik altijd van binnen kalm ben. Diepzeeduiken was mijn passie. Daar ervaarde ik de rust en de stilte en enkel het geluid van mijn ademhaling.Je bent verplicht om te kalmeren omdat je zo minder zuurstof verbruikt. Zwemmen maakt mijn hoofd leeg en leer je kalm te blijven. 

Rust is een absolute noodzakelijkheid wil je als leider stabiliteit uitstralen.

Hoe zie jij je eigen leiderschapsstijl Marc?

Je kan nooit een goede leider zijn in elke situatie. Maar met ervaring en doelgerichte persoonlijke ontwikkeling kan je wel verschillende leiderschapstijlen aanleren, en dan bewust kiezen dewelke het beste voor een bepaalde situatie past. Mijn natuurlijke leidershapstijl is: samen met het team de visie vorm te geven en het team te coachen om hun weg er naartoe te  bewandelen. Maar crisissituaties b.v. vereisen een verschillende leiderschapstijl ! 

Ken jezelf en pas je aan. 

Waar liggen er voor jou nog uitdagingen?

Heb je nog een dag?. De grootste uitdaging voor mij is om zoveel mogelijk mensen te beïnvloeden in een goede richting. Daarmee bedoel ik om de mensen in hun kracht te zetten en hun business droom te vervolmaken. Hen te stimuleren om hen verder te doen kijken dan hun huidige horizon! Durf vooruit te stappen om de volgende horizon te zien. Besef dat je huidige horizon die van jou is en dat je dus verder kunt kijken. Daarin helpen dat is schitterend! Dat is oneindig natuurlijk! Er zijn dan geen beperkingen, behalve jezelf. 

Succes is voor mij iets bereiken met geluk. Ongelukkig iets bereiken is erg beperkend. 

Wat wil je nog nalaten?

Je legacy is wat je in je CV gaat schrijven en wat waarde heeft gegeven. Je schrijft niet waar je hebt gewerkt of wat je heeft bezig gehouden, maar wat je hebt verwezenlijkt. Concreet wil ik van de Kamer van Koophandel een moderne digitale en internationale kamer maken. Deze mindset kunnen installeren en doorgeven aan de volgende voorzitter zou me heel gelukkig maken. Verder wil ik voor de startups een business bereiken waar ik mezelf overbodig kan maken. Tot slot wil ik  mensen verder blijven coachen om senior leaders te worden, zonder financiële verplichtingen maar uit plezier en vreugde. 

Vrijheid is belangrijk voor mij. Een groot team aansturen, hoeft voor mij niet meer. Maar zeg nooit nooit. 

Dat belooft voor de toekomst…

Ik vergelijk het altijd met een treinreis. Je staat op het perron en je hebt de keuze om op een trein te stappen. Bepaal op voorhand goed op basis van welke criteria je op welke trein je wilt stappen. Je weet immers niet wanneer er nog een trein passeert.

Je kan ook niet op elke trein springen, je kiest een bepaalde trein en bouw daar je parcours op. Kijk niet naar de treinen die je gemist hebt of niet genomen hebt. Dat levert niets op. Heb geen spijt van je keuzes. 

Volg je buikgevoel en de toekomst is beloftevol.

Report this

Stijn Staes
 

>