fbpx

#25 The Noble Purpose in life: Olivier Onghena – ’t Hooft over zijn persoonlijk Purpose en Purpose in leiderschap (Deel 1).

Olivier Onghena, een kidnapping in Columbia bracht een knoert van een persoonlijke en professionele transformatie. Het werd een waar kantelmoment in zijn leven. Na een lange revalidatie en diepe introspectie besloot hij zijn leven te wijden aan het inspireren van leiders wereldwijd om de wereld net dat stukje beter en warmer te maken. 

Hij is Noble Purpose ondernemer en oprichter van o.m. GINPI, het Global Inspiration & Noble Purpose Institute. Tot slot is hij auteur van ‘Het Noble Purpose Boek’. 

Wat hield je bezig tijdens de dagen van de kidnapping en je revalidatie?

Je hebt veel tijd om na te denken. Wat maakt dat mensen andere mensen vermoorden? Dat mensen andere mensen kwetsen? Heel confronterend vast te stellen dat dit vaak voor het geld is. Vervolgens dacht ik diep na hoe ga ik hier mee om tijdens de rest van mijn bestaan? Daar is het bewust zijn gekomen voor het leven, het respect en de passie voor het leven. Ik kwam heel snel terug bij het potentieel van de mens. 

Wat doe je met je leven en waar sta je voor? 

Had jij snel jouw Purpose  gevonden?

Mijn missie noem ik mijn noble purpose. Het inspireren van impact leiders wereldwijd tot de creatie van harmonie, schoonheid en vreugde ten bate van een betere Mensheid, samenleving en wereld voelt als een roeping, niet als werken. 

De concrete vorm vinden van mijn ‘noble purpose’ heeft toch wat jaren geduurd. 

Het was een organisch groeiproces. Gelinkt aan het stellen van essentiële vragen, het dieper in het Leven staan, het leren uit fouten en het geconfronteerd worden met mezelf. 

Toen de vorm uiteindelijk concreet  in mijn hoofd zat, duurde heeft nog enkele jaren vooraleer ik er open en zonder schroom over kon spreken. Want je geeft jezelf natuurlijk bloot.

Hoe heb je dat ongemak overwonnen? 

Door coherent en consistent te blijven. Door te blijven geloven in mijn roeping, door steeds meer en meer concrete stappen te zetten. De doorbraak kwam er in 2012. Een zakenrelatie spoorde mij aan om voor ING in Amsterdam een keynote geven en mijn verhaal te vertellen over mijn kidnapping. 

Dat was toch even slikken, over methodes babbelen ok, maar mijn verhaal vertellen, iets zo impacterend en persoonlijk, … dat was andere koek. 

De positieve impact van dat moment was zo gigantisch. Daar ben ik heel dankbaar voor. Voorts is het een kwestie van vallen en opstaan. Trial and error. Tot je een krachtige manier hebt, een die mensen inspireert, die een meetbare bijdrage heeft en die je consistent verder ontwikkelt en verdiept. 

Het leven heeft ook minder aangename momenten. Wat betekenen teleurstellingen voor jou?

Ze horen erbij en daar heb ik mee leren omgaan. Bij teleurstellingen had ik vaak een gevoel van verlatenheid, onrechtvaardigheid of onheus behandeld te zijn. In de eerste plaats teleurstelling in mensen die mij ‘misbruikten’ omwille van eigen gewin. 

Dat doet pijn. Maar het maakte me bewust dat dit onderdeel van het Leven is. 

Dat een klap krijgen me helpt om te rebooten, om mezelf en mijn manier van leven en werken in vraag te stellen. Bij een tegenslag kijk ik nu vooral naar mezelf en hoe ik het anders kan doen of had kunnen doen. Of tenminste wat ik eruit kan leren.

Bescherm je daar jezelf tegen nu? Verlies je daardoor je onschuld?

Hoewel ik leerde om een zekere mate van opportunisme en snel schakelen in te bouwen, me te behouden van “gevaar”, behoud ik een zekere vorm van naïviteit. Bij elke nieuwe ontmoeting ben ik vol vertrouwen; en al gaandeweg ga ik dat vertrouwen af- of opbouwen. Sommigen mensen stellen dat je vertrouwen moet verdienen. 

Ik werk andersom en geef meteen 100% vertrouwen. 

Maar ik filter wel beter. Dankzij het feit dat ik sterk verbonden ben met mezelf en met mijn purpose kan ik deze keuzes veel sneller maken. Ik heb snel door wat in mijn wereldbeeld en in mijn grotere doel wel en niet past.

Geven verschillende ‘purposes’ van mensen dan geen conflicten of is er één unieke waarheid?

Stilte. Ik leerde dat wat anderen zeggen ook maar is wat anderen zeggen. Evenzeer voor mezelf, wat ik zeg is ook maar wat ik zeg, het is niet de absolute wijsheid. Maar ieder heeft recht op zijn waarheid. Met dat verschil dat de waarheid van de leraar, professor, politicus, baas impact heeft.  

Dan mag ik hopen dat die wijsheid een manier is om andere aan te zetten tot reflectie tot inzichten. Een dwaas die gevaarlijke dingen zegt en doet en vervolgens in een leidinggevende rol komt, is heel gevaarlijk. Daar moeten we voor opletten.

Hoe blijf jij jezelf inspireren en je positieve focus behouden?

Gesprekken met mensen uit alle geledingen: kunstenaars, politiekers, social entrepreneurs, schrijvers en ondernemers. Mensen die hoop geven, die de wereld en de maatschappij op een andere manier zien dat doet mij nadenken, reflecteren. 

Verder lees ik veel, doe geregeld yoga en herbron door meditatie. Bovenal heb ik een mooie relatie, een goede familie en een bijzondere groep vrienden. Mijn nieuwsgierigheid en positivisme zoeken voortdurend het potentieel op in de Mens. 

Ook de positieve reacties op wat ik en mijn team als werk doen is enorm motiverend. De dagelijkse kracht vinden om tegen negativiteit in te gaan. Het glas altijd halfvol zien waardoor je een positief wereldbeeld voedt, dat maakt me gelukkig. Tot slot blijf ik elke dag verwonderd. Ik stap uit mijn bed, kijk naar buiten kijken en ben dankbaar voor wat is en gaat komen.

Stijn Staes
 

>