fbpx

#6 De 3 gouden leiderschapstips van Christian Agneessens, General Manager POBOS

Een mooie zomerdag langs de vernieuwde kades in Temse, daar ontmoet ik Christian Agneessens, General Manager van POBOS en een kloeke, energieke, gepassioneerde ondernemer van begin de 60. Christian richtte 30 geleden POBOS op dat nu is uitgegroeid tot een de referentie in Vlaanderen inzake advies voor welzijnszorg en hulpverlening na schokkende gebeurtenissen. Intussen is POBOS actief over heel Vlaanderen met een netwerk van 150 psychologen en hulpverleners.

Een wandeling vol humor, gedrevenheid en passie. Daarmee omschrijf ik deze rasechte ondernemer met een hart voor zijn zaak maar ook maatschappelijk geëngageerd. Desondanks een overvolle agenda is hij voorzitter van de VZW school zonder pesten.

Christian is een self-made man. Hij begon zijn carrière als veiligheidsadviseur. Daar zag hij vele mensen thuis blijven na overvallen. Waarom? Die vraag bleef in zijn hoofd ronddwalen. Zonder enige kennis van psychologie of traumaverwerking stampte hij POBOS uit de grond.

Waar start leiderschap voor Christian: ‘Als je zelf de kennis niet hebt, haal hem in huis en laat je omringen door de besten! Werk samen met mensen die je omhoog tillen en blijf weg van negativiteit. Vervolgens: communiceer: durf echt met elkaar te praten in alle openheid en stel je kwetsbaar op. Bovenal laat je hierin coachen, enkel door een goede spiegel leer je jezelf kennen en kan je je werkelijke krachten en kennis benutten’.

‘Vervolgens creëert een echte leider alleen win-win situaties’, vertelt Christian. ‘Ga op zoek naar het gemeenschappelijk belang. Zorg er voor dat bij elk probleem iedereen iets te winnen heeft, je klanten, je personeelsleden en al je stakeholders. Ga je voor jezelf dan verlies je sowieso op lange termijn’

Essentieel om te overleven in die 30 jaar: ‘Geloof; geloof in je zaak, in jezelf, heb vertrouwen, zet door, ondernemen is vallen en opstaan. Zie in elke ontgoocheling een opportuniteit om te leren en te groeien in jezelf, je leiderschap en je zaak’. Christian gebruikt het woord verwondering. Hij verduidelijkt: ‘Blijven openstaan voor nieuwe gebeurtenissen, acties, innovatie zoals een kind van 5 jaar. Hieruit volgt automatisch dat je altijd fris en positief naar het leven kunt kijken, ook in moeilijke tijden. Wees een kind!’

Volgend jaar viert POBOS zijn 30 jarig bestaan. De uitdaging voor hem: de zorg voor de continuïteit in het bedrijf. Zijn zoon Gauthier staat klaar als opvolger, een nieuwe generatie in deze turbulente tijden. ‘Succes verzekerd’ zeg ik. Christians’ antwoord: ‘Ik geloof in hem!’. Zijn standvastigheid en diep vertrouwen karakteriseert hem helemaal.

Christian’s sluit af met een wijsheid die kan tellen: ‘Het is de opdracht van iedere mens om anderen te helpen, onvoorwaardelijk. Eenmaal je dat onder de knie hebt, komt het geluk en jouw wensen vanzelf naar je toe. Het is een kwestie van geven en ontvangen’.

Dankjewel Christian, op naar de volgende 30 jaar POBOS!

#pobos #stappenmetstijn #christianagneessens #leiderschap

Stijn Staes
 

>