fbpx

7 Meest Gemaakte Fouten Van Managers, Leiders & Ondernemers

Voelt jouw manier van leiderschap en ondernemen niet goed?

Zit je als manager, leidinggevende of ondernemer even helemaal vast?

Ja?

Wees gerust. In dit artikel deel ik de 7 meest gemaakte fouten waardoor dit komt.

Ook ontdek je een unieke oplossing die voor bijna alle managers, leiders & ondernemers effectief is! Laten we direct beginnen...

fouten-managers-leiders-ondernemers

Naast het onderstaande artikel heb ik ook een nieuwe gratis online instap training waarin ik je leer hoe je als zelfverzekerde leider sneller de juiste beslissingen maakt!

More...

Fout #1: Gebrek aan focus

Focus en routine zijn ontzettend belangrijk om altijd de beste leider in jezelf te zijn.

Door te focussen maak je je brein sterk en heeft een onnodige afleiding geen kans.

Het verheldert je geest en je komt in een gezonde flow terecht waarbij oplossingen zich zo zullen aanbieden. 

Stoorzenders alom tegenwoordig, op 1 sociale media en emails. Zij zijn hiervoor de ideale partner.

Zelf lees ik geen kranten meer, kijk ik nog beperkt naar het nieuws en leg ik de mobiele telefoon regelmatig en op vaste tijdstippen af.

Als het echt belangrijk is, weten ze me wel te vinden. 

Ik ervaar ze als ongewilde binnendringers die onmiddellijk alle vrijheid en focus van me weg nemen. Sindsdien voel ik me veel vrijer, rustiger en gefocust. Ik voelde me vaak opgejaagd vee.

Het bracht me een ritme van snelheid dat je niet kunt volhouden. Hoe vaak moet je immers naar het nieuws kijken om mee te zijn? Ik bouw systematisch vertraging en afstand in mijn leven in. Het geeft me zicht op wat echt belangrijk voor me is. Wat mijn essentie is en waar ik mee bezig wil zijn. Welke leider ik wil zijn en ben!

Ik ervaar geen gevoel van onmisbaarheid meer en besef dat dat mijn EGO was.

Dit ervaarde ik wanneer ik van de ene op de andere dag zonder aanduidbare reden uit mijn functie als directeur werd ontheven. Titels en status zijn zeer relatief. 

Focus is essentieel voor het ontwikkelen van jouw persoonlijke leiderschapsidentiteit. Focus en externe snelheid gaan niet samen. Focus in flow wel.

Ik maakte veel tijd voor wandelingen. Kort of lang. Buiten zijn en genieten, geven me inspiratie, energie en goesting.

Ik heb een vast dagschema en een ochtendsuccesroutine. 

Dat geeft structuur en mijn vrijheid vind ik in mijn creativiteit in wat ik doe.

In mijn studietijd hanteerde ik een strikt werkschema om 60 minuten te studeren en 15 minuten pauze.

Een succesvolle gewoonte die ik nog steeds aanhoud. Vooral tijdens meetings. 

De resultaten volgden:

  • De agenda afgehandeld
  • Beslissingen genomen
  • Meer plezier
  • Meer energie

Geloof de mensen niet die zeggen dat ze een hele dag door geconcentreerd kunnen werken of vergaderen zonder pauze. Het is larie en apekool. Het is voor mij uitputtend en beslissingsloos achterblijven.

Wat is jouw flow?


Fout #2: Negativiteit

Een negatieve en pessimistische ingesteld beperkt enorm je mogelijkheden.

Je kijkt alleen nog naar wat er niet is of wat er niet mag zijn.

Hoe kunnen er dan ideeën en innovatieve oplossingen komen?

Na 1 maand missie in Burundi als medisch coördinator zat ik niet goed in mijn vel. Het was nochtans mijn derde missie in Burundi. Geen onbekend terrein dus. 

Het schoot niet op met het werk, ik vermagerde, sliep slecht, de verwachte fun en resultaten bleven uit. Aangenaam gezelschap was ik niet, laat staan dat ik kwalitatief werk afleverde. Ik stuurde een collega met dezelfde symptomen terug naar België.

Mijn ego en negatieve instelling belemmerde mijn zelfinzicht. 

Tot mijn lichaam de beslissing voor mij nam. Mijn laatste missie bij Artsen zonder Grenzen. Een immens gevoel van falen overviel me. Ik besliste na verloop van tijd om positief en enthousiast naar de toekomst te kijken. Ik bepaalde zelf om het perspectief voor een oplossing vanuit een positieve hoek te benaderen.

Snel had ik een nieuwe job te pakken. Het telefoongesprek met het goede nieuws staat in mijn geheugen gegrift. Het was een lachsessie van geluk en voldoening

Ondertussen omring ik mij het liefst met mensen die lachen, vrolijk zijn = Aanrader!

Positieve mensen trekken elkaar aan. Ik ervaar dat ze gelukkiger maar vooral bewuster in het leven staan en meer succes hebben. Nu merk ik dat deze mensen op mijn pad blijven komen.

Het is zo aanstekelijk en besmettelijk. Ik werk zelf op verschillende manieren aan mijn optimisme.

Zelf zet ik ’s morgens de radio op en ik dans op een aanstekelijk en vrolijk nummer. In 5 minuten zit ik vol energie en verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Ik voel me vrij en ongebonden. Essentieel voor een krachtig en inspirerend leiderschap.

Hoe cultiveer jij positivisme?


Fout #3: Gebrek aan vertrouwen

Vertrouwen is essentieel in de ontwikkeling van een succesvolle leider.

Wanneer je mensen of situaties wantrouwt ga je met je brein redeneren en zullen allerlei redenen volgen om dingen niet te doen of negatieve beslissingen te nemen.

Bovendien zorgt het er voor dat je heel alleen komt te staan.

Als jij niemand vertrouwt, zal ook jou niemand vertrouwen. Het gevolg is dat je alles zelf moet doen en je workload alleen maar stijgt. 

Door een gezond vertrouwen te creëren voor jezelf en de anderen krijg je een openheid en toegang om de beste leider in jou naar boven te laten komen. l

Als manager vertrouwde ik mensen met potentieel belangrijke en cruciale leidinggevende functies of verantwoordelijkheden toe. Ik geloofde in hen. Niet zozeer omdat ze de bewezen kennis hadden maar omdat ik ‘wist’ dat zij de meest geschikte kandidaat waren en ze het gegeven vertrouwen positief zouden inzetten.

Ik baseerde mij op mijn eerste ingeving.  

Weerstand en emotionele discussies volgden. Wanneer ging dat mis? Als ik rationele of strategische redenen mee in overweging nam. Dan komen er zoveel andere mogelijkheden en keuzestress.

Zo ging ik bv in op het aanbod van een vakbondsverantwoordelijke om leidinggevende te worden. Ik zag een beperkt potentieel, er waren zeker betere kandidaten maar bovenal zou het een goede strategische beslissing zijn om de banden met de vakorganisaties en meer controle te hebben. 

Na 1 jaar beslisten we samen dat deze keuze niet de goede was. Niet voor de organisatie noch voor de persoon in kwestie. We kwamen tot een mooi compromis maar er was veel tijd verloren en het was een moeilijke periode geweest.

Vertrouwen blijven geven en nemen ervaar ik als essentieel om te blijven groeien. 

Ik benader mensen telkens met een gezonde open blik bij elke ontmoeting, anders is het een eenzame wereld.

Ik blijf mensen vrijheid en vertrouwen geven om fouten te kunnen maken. Mezelf incluis.

Ik voel dit niet aan als naïef maar een hefboom om gezonde fundamenten voor mezelf op te bouwen en in relatie met anderen.

Vanuit mijn 'beste leiderschap' en mijn geloof in je mezelf.

Wie vertrouw jij blindelings?


Fout #4: Onmiddellijk oordelen

Leiders die onmiddellijk oordelen over goed en kwaad noemen we soms ook wel narcistisch.

Ze vinden dat ze altijd gelijk hebben.

Je kan er niets tegen in brengen.

Hoeveel mis je zo niet?

Niemand is alwetend?

En als je toch meent dat je het al weet, kan het nooit kwaad om te luisteren naar een ander.

Tijdens een sollicitatiegesprek wist een CEO alle labels van de de bekende persoonlijkheids en leiderschapsmodellen op mij te plakken. 

Ik was groen (Insights), ERTP (MBTI), etc. Ik was behoorlijk onder de indruk van al deze kennis. Mijn linkerhersenhelft zat in overdrive. Als zij dit allemaal zo snel weet, is dit mijn nieuwe plaats! En toch was er iets wat niet klopte.

Op dat moment voor mij niet definieerbaar, iets in mij haperde. Voor haar was de zaak duidelijk. Een andere invalshoek was niet nodig. Ik nam de job aan omdat ik werk en geld nodig had. Een externe drive.

Na 1 maand was het duidelijk. Het bleef bij de labels, we vonden niet de noodzakelijke connectie om in een open en vertrouwelijke band samen te werken. We besloten in onderling overleg onze samenwerking stop te zetten. Natuurlijk was dit jammer voor mij. 

De dag van dit nieuws besliste ik om mijn eigen zaak op te starten en een wereld van nieuwe opportuniteiten ging open. 

Als bedrijfsleider of manager maakte ze een beslissing die behoorlijk veel financiële en personele impact had. Ze had er goed aan gedaan iemand met meer intuïtie te betrekken bij de beslissing. Die had mij misschien kunnen doorprikken. Ik werd betaald, zonder resultaat en de ontwikkeling van haar bedrijf liep vertraging op

Dat was de laatste keer dat ik nog een beslissing nam enkel op basis van labelling door allerlei persoonlijkheidstesten. Ja ze geven een indicatie, ze zijn een momentopname en worden ingevuld vanuit een bepaald referentiekader dat op dat moment geldt.

Ondertussen heb ik al 3 verschillende MBTI profielen gehad. 

Ik neem ze dus met een serieus korreltje zout. Ik ben geen label en ik wil ook geen label op anderen plakken.  Het verhindert professionele en persoonlijke groei.

Het is heerlijk om geen oordeel of oplossing te moeten hebben. Het vraagt oefening.

Ik heb vrijheid en ruimte in de plaats gekregen.

Wanneer heb jij voor het laatst een fout oordeel geveld?


Fout #5: Je zegt altijd nee

Met herhaaldelijke en niet-gemotiveerde neens oogst je boosheid, negativiteit en passiviteit.

Het helpt niet tot het scheppen van ruimte voor jouw beste leiderschap.

Hier klinkt het Ego en het grote gelijk.

Het brengt je in welles nietes spelletjes zonder oplossing.

Ik wakker enthousiasme aan, stel stimulerende en energieke vragen. Ik spreek vanuit mijn buik en niet enkel mijn verstand.  

Ik zeg ‘ja en’ in plaats van ‘nee maar’. 

Zo creëer ik tonnen enthousiasme en inspiratie.In de overheid startte ik een publiek-private samenwerking op met Mobile school.

De jongeren van de jeugdinstelling waar ik werkte brachten we samen met managers en bedrijfsleiders van grote multinationals en banken om spelen te ontwikkelen.

Dit was nooit gezien. Wat ging de politiek zeggen, het personeel, de jongeren,…Toch zei ik ja. Weerstand en vragen waren ons deel. Iedereen had angst voor zoveel dingen. Ik ook, maar ik zag wel een duidelijk eindresultaat, de meerwaarde om hier in verder te doen, het was de moeite om mijn eigen angsten en weerstand te trotseren.

Angst is de grootste vijand van jezelf.

We gingen door. Het bracht voor de jongeren, de managers en onze medewerkers inzichten en ervaringen die we nooit voor mogelijk hadden gehouden.

Het project werd een succes en is een ondertussen verankerd in de werking. Zeg ja als je erin gelooft vanaf de eerste minuut. Dit is geen blinde naïviteit maar een ingang om op basis van je vertrouwen de situatie verder te onderzoeken en te ontwikkelen. Niet op basis van angst of twijfel.

De problemen en weerstand lossen onderweg wel op.

Op wat kan jij nu JA zeggen?


Fout #6: Voor wat hoort wat

De voor wat hoort wat mentaliteit werkt niet.

Als je denkt dat iemand eerst iets moet doen voor jij hem iets geeft, gaat het om negatieve macht.

Je hebt controle over de situatie en over de persoon want hij moet jou nog iets. Wie wil er nu zo behandeld worden?

Verwacht niets en wees dankbaar voor alles wat je krijgt.

Het duurde even voor ik dankbaarheid de juiste plaats kon geven in mijn leven. 

Toen mij een functie werd aangeboden als directeur, stelde mijn manager mij de vraag wat ik nodig had. Ik stelde drie inhoudelijke voorwaarden. Geen probleem, ze kwamen recht uit mijn hart en in het belang van de opdracht.

Bij mijn toezegging 3 dagen later kreeg ik zonder dat we het daarover een gesprek hadden gevoerd een loonsopslag en een bedrijfswagen.  

Ik was oprecht dankbaar. De topmanager zei: Stijn dit is niet meer dan evident, je verdient dat. Ik ervaarde dat de intentie van waaruit je dingen doet ervoor zal zorgen dat je terug krijgt waar je recht op hebt.  

Mijn vader vertelde me op zijn sterfbed na jarenlange ziekte dat hij niet wist of hij een goede vader was geweest. 

En hoewel we twee verschillende persoonlijkheden waren en een opvoeding per definitie niet perfect kan zijn, kon ik dit niet vatten. Ik schreef een dankbrief van 5 bladzijden.

De tranen stroomden met tuiten. Mijn hart liep over van verdriet en oprechte dankbaarheid bij al die dingen die ik zolang als normaal en evident had beschouwd.

Het was een uur dat mijn leven veranderde en mij diepgaande inzichten gaf wat werkelijk van belang is in het leven. Na het lezen van de brief, belde mijn vader me op. Hij zei slechts 1 zin: ‘Stijn, het is een pareltje’.

Oprechte dankbaarheid vertrekt vanuit het hart en is onvoorwaardelijk. Het geeft mij alle vrijheid om verder te handelen en nog meer successen te boeken..

Wie kan jij nog bedanken vandaag?


Fout #7: Wrok

In het spreekwoord : ’Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard’ zit een kern van waarheid.

Gebroken vertrouwen zorgt voor schade.

Na 4 jaar fijne samenwerking werd mijn collega mijn baas.

Na 8 maanden werd ik zonder enige uitleg uit mijn functie ontheven.

Totaal ontredderd en vol onbegrip bleef ik achter. 

Ik wantrouwde elke autoriteit of andere personen. 

Vooral wraak en rancune borrelden in mij op. Gevoelens die niet bijdragen tot oplossingen en het verdere verloop van mijn leven.

De reactie bracht ik onder  in twee categorieën. Procedeer of laat los. Ik ben een week gaan stappen in het niets, in Noorwegen, welke kant ging ik op? Volgde ik mijn ego en ging ik in de strijd, 1 telefoontje naar de minister was voldoende.

Of trachtte ik een positieve weg te zoeken om hier uit te geraken.

In de gebergtes van Noorwegen kwam de 'beste' leider in mij weer naar boven.

Ik koos voor het tweede. Ik liet los. Alles bleef in de bergen. Met als eindresultaat dat ik mijn leidinggevende vergeven heb. Ik keur niet goed wat is gebeurd. Ik verloste mezelf van wrok en negativiteit. Nog zo’n boosdoener.

Mijn eigen beste leiderschap is terug en ik ben gelukkiger dan ooit.

Welke wrok kan jij nog loslaten?

Extra: Zelfverwaarlozing

In stap 2 vertelde ik over mijn missie in Burundi. Ik sportte vrijwel iedere dag, de kok maakte lekkere en gezonde maaltijden.

Ik liet mij geregeld masseren en trachtte op café grappig en leuk te zijn.

Het koste mij alleen maar energie. Vreemd toch.

Ik zorgde voor de nodige externe energie. Ik vergat mijn innerlijke energie. Ik besefte dat de redenen om daar te zijn niet klopten; ik wilde in België een leven opbouwen. 

Mijn mentaal en psychisch welbevinden bleven leeg. 

Daar was geen voeding voor en ik was mezelf niet meer. En dan sputtert het lichaam.

Innerlijke energie krijg ik wanneer ik volop in flow zit. Bv als ik met leiders en managers werk, schrijf of aan yoga doe. Het voelt allemaal uitermate juist aan. .

Dit is mijn sleutel tot het activeren van mijn innerlijke energie en geeft me de nodige flow om voluit mijn beste zelf te kunnen leven. Externe veranderende omstandigheden hebben nog maar weinig invloed op mijn flow.  

Ik geef constant aandacht aan mijn persoonlijke ontwikkeling zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel zodat ik op een succesvolle manier kan omgaan met veranderingen en nieuwe uitdagingen.

Wanneer heb jij voor het laatst jezelf een pleziertje gegund?

Zo los je deze fouten simpel op...

Herken jij je in in 1 of meerdere van bovenstaande fouten die managers, leiders en ondernemers maken?

Klik dan op onderstaande link en schrijf je in voor mijn gratis online instap. Hierin ontdek je hoe jij de beste leider in jezelf ontdekt?

Spreek ik je daar? 

Stijn Staes
 

>