fbpx

Is het de Kracht of Macht van Leiderschap? Drie Inzichten om de Leider van de 21ste Eeuw te Worden!

Wil je weten wat het verband is tussen macht en leiderschap? Is het een vies of net mooi woord? Desalniettemin is het een essentieel debat waard. Immers, ben ik een machtige of krachtige leider?

Ofschoon het op het eerste zicht eerder een semantische discussie lijkt, omvat de keuze wel degelijk de essentie van waar je naar toe wil.

Wanneer je deze topics uit de weg gaat, kom je niet tot jouw essentie van wat leiderschap voor jou echt betekent of kan betekenen. Niet alleen koos ik voor mezelf beide woorden maar voegde ik er nog een derde aan toe: PRACHTIG.

Een woordje uitleg. In dit artikel krijg je de duidelijkheid!


In dit artikel ontdek je:

More...

De morele plicht van macht.

Hoe kijk jij naar macht in je leiderschap? Gesteld dat je het een vies woord vindt, wil je er mee geassocieerd worden? Managers die etaleren met hun macht en het echt misbruiken enkel ten goede van zichzelf roepen vraagtekens.

Hieruit volgt een roep om rechtvaardigheid. Deze leiders triggeren een essentieel vraagstuk in onze huidige maatschappij: ‘Geraak je alleen maar aan de top door misbruik van macht? Moet je echt je macht laten gelden vooraleer je een echte leider bent?’ Vroeger, in de 20ste eeuw misschien.

'Tracht niet een man van succes te zijn, probeer liever een man van waarde te zijn'. - Albert Einstein

Intussen zitten we een stuk in de 21ste. De eeuw van bewust leiderschap. Niet alleen heeft de leider de morele plicht om zijn macht in te zetten voor het verbeteren van zijn eigen (bedrijfs)positie maar meer nog die van de brede omgeving waarin hij werkt.

Dus, niet zomaar voor eigen gewin, wel om in eerste instantie de talenten van het menselijk kapitaal dat hij of zij in zijn team, bedrijf ter beschikking heeft te verhogen. Met als gevolg het geheel verbeteren, mooiere producten realiseren en in de ruimste zin van het woord: je omgeving of zelfs de wereld net dat kleine tikkeltje beter te maken. ext here...

 • Macht is zorgen voor rechtvaardigheid
 • Macht is je personeel hogerop tillen
 • Macht is de wereld net dat ietsje beter maken

Jij als machtige, krachtige en prachtige leider! 3 heldere inzichten!

Inzicht 1: De machtige leider

Als leider heb je sowieso een bepaalde macht. Sta je aan het hoofd staat van een organisatie, bedrijf of team dan kan je jouw wensen, verlangens ten uitvoer brengen via andere mensen. Ik vond het geweldig om directeur te zijn.

Maar ik heb het nooit vervuld vanuit een hiërarchisch perspectief. Velen vullen dit in vanuit een vies, manipulatief en egoïstisch uitgangspunt. Noem ze gerust de Trumpianen onder ons. Macht vanuit angst, achterdocht, wrok, frustratie…

Daar tegenover staat dat je je macht ook kan vervullen vanuit een gelijkwaardig, inspirerend en motiverend perspectief. Mijn opzet bestaat erin om anderen nog hoger te tillen zodat zij nog betere resultaten gaan leveren dan degene die ik eigenlijk verwacht

Op dezelfde wijze stijgen ze vervolgens letterlijk boven zichzelf uit. Dit laatste vraagt een positieve, enthousiaste, energieke en transparante insteek. Ik kies alvast voor de laatste approach. Of zoals Jef Colruyt het formuleerde:

Minds are like Parachutes, they work best when they are open.’

 • Macht vloeit voort uit gelijkwaardigheid
 • Echte macht heeft geen titel
 • Macht is als een parachute

Inzicht 2: De krachtige leider

Aan de ene kant heb je de leiders die het moeilijk vinden om keuzes te maken en veel twijfelen aan zichzelf.

Ze weten niet goed om te gaan met de informatie-overload maar vinden het ook moeilijk om de juiste beslissingen te maken als er te weinig informatie beschikbaar is.

Ze zijn nauwelijks in staat om de voordelen van het leiderschap tot uiting te brengen. In mijn carrière kwam ik ze regelmatig tegen. Bijgevolg, moe en uitgeput belandde ik in de zetel wanneer ik met zo’n leiders te maken kreeg. Ik kreeg er geen energie van, ze ontnemen je de energie die je als collega broodnodig hebt

Niet alleen was er een volledige stilstaand op korte termijn. Op lange termijn zag ik ze zichzelf de burn-out in rijden omdat ze niet genoten van hun leiderschap.

'Leadership is a choice, not a position' Stephen Covey

Bijgevolg draaide alles op halve kracht, zonder enig betekenisvolle successen. Je herkent zulke leiders aan hun futloosheid en het eeuwige turen naar hun computerscherm. Van een hele dag achter een computer te zitten, krijgt niemand kracht. Niet alleen leerde ik door middel van allerlei oefeningen en mind-oefeningen hoe ik me kan beschermen tegen deze energievreters. Nog belangrijker is je te omringen met krachtige en energieke mensen. Met als resultaat: 100-den positieve en aangename avonden en dagen!

Aan de andere kant staan de krachtige Leiders. Ze hebben geleerd om op hun buikgevoel te vertrouwen maar vergeten zeker niet om hun beslissingen goed te overwegen. Dit kunnen ze snel doen, zelfs als ze onder druk staan, als er te weinig informatie beschikbaar is en als niemand anders ondersteuning kan of wil aanbieden. 

Deze leiders dragen de verantwoordelijkheid van leiderschap met trots op hun schouders. En voor hen weegt het minder zwaar. Tijdens mijn carrière als manager bij Artsen Zonder Grenzen leerde ik zelf snel en kordaat te beslissen.

'Wanneer de bommen om je oren vliegen, weet en voel je wel wat je te doen staat, voor jezelf, je team en de organisatie.' - bij terugkeer uit Afghanistan

 • Kracht ontstaat niet vanachter je computer
 • Kracht komt uit je buik 
 • Kracht maakt je trots

Inzicht 3: De prachtige leider

Dit zijn de charismatische en intuïtieve leiders. Ze genieten van hun rol als leider omdat ze gebruik maken van succes routines die hun leiderschapskwaliteiten versterken.

Leiderschap is voor hen een manier om hun visie uit te dragen en om hun legacy achter te laten. Ze stralen en ze inspireren.

Onder andere omdat ze zichzelf zien als voorbeeld leiders, die zich volledig kunnen tonen, ook in hun kwetsbaarheid. Want in de kwetsbaarheid zit de diepste pracht van een mens. Medewerkers willen geen alwetende en perfecte leiders. Integendeel ze verlangen naar leiders met authenticiteit en mildheid. Deze prachtige leiders stralen rust en zachtheid uit, vanuit een zelfvertrouwen dat voortdurend in ontwikkeling is.

Vertrouwen als metgezel

Als je het vertrouwen heb, hoef je niet de hele trap te zien om de eerste stap te zetten

Ten eerste staan zij open voor voortdurende zelfreflectie en willen steeds verder groeien in hun persoonlijk leiderschap. Ten tweede ze durven falen, fouten maken en hebben de moed om door te gaan. Hoe goed voelt het om macht in te zetten om het leven van zovelen te verbeteren en gelukkiger te maken? Op korte termijn kost dit misschien moeite maar het loont zo op lange termijn. Je krijgt er zoveel terug voor in de plaats.

Als je het vertrouwen heb, hoef je niet de hele trap te zien om de eerste stap te zetten. - Martin Luther King

Vaak houd ik me voor, hoe wil ik herinnerd worden? Als iemand die zijn macht gebruikte om anderen neer te halen of om prachtige nieuwe onontgonnen talenten in mensen naar boven te halen en ze te laten schijnen in al hun pracht. Ik vind het geweldig om mensen te zien stralen en echt zichzelf te kunnen zijn, ook op hun werk

 • Prachtige leiders stellen zelfreflectie centraal
 • Hoe wil jij herinnerd worden als leider
 • Prachtige leiders laten mensen stralen

Leiders met een hart

Misschien nog het belangrijkste inzicht is om ervan bewust te zijn dat je macht hebt. Het is niet vies. Duw het niet weg. Heb er geen schrik van. Het zou een ontkenning zijn van wat jij allemaal kan verwezenlijken.

Meer nog, je laat enorme kansen en opportuniteiten liggen als je je macht niet gebruikt. Maar jij beslist hoe jij je macht inzet. Leg alles te samen en ga ‘Heart times’.

Daarom wens ik elke leider de moed, het vertrouwen, de energie en het enthousiasme om uit te groeien tot de Machtige, Krachtige en Prachtige leider van jouw dromen. Dat is wat de wereld nodig heeft. Leiders met een hart.

Wil je meer weten hoe jij  aan je leiderschapsontwikkeling kan starten, dicht bij jou? Om de beste leider uit jezelf te halen? Schrijf je dan in op de gratis online Instap Training. 

Stijn Staes
 

>