fbpx

9 Redenen Waarom Je Leiderschapsstijl (NIET) Perfect Is

Succes en bewust leiderschap zijn als een Siamese tweeling op weg naar jouw dromen. Wist je dat in realiteit de medische scheidingen van deze tweelingen vrijwel altijd faliekant afloopt? Desondanks verwoede pogingen van de briljantste artsen met de meest gesofisticeerde materialen. 

Op dezelfde wijze geldt dit voor ondernemers en leiders. Echt succes creëer je niet blindelings en ondoordacht.  Enerzijds heb leiders die streven naar de meest succesvolste resultaten, no matter what. 

Anderzijds heb leiders die de bestemming niet zien maar zich voortdurend bezig houden met futiliteiten, administratieve beslommeringen en prutserijen.

Ze zijn schoolvoorbeelden van de perfectie aan de uitersten. Bijgevolg, de één eindigt in eenzaamheid, de ander in een burnout. 

De gemeenschappelijkheid: Gebrek aan bewust, krachtig en inspirerend Leiderschap.

Anders gezegd, de perfecte leider bestaat niet?  Toch wel, tenminste als je bereid bent voortdurend te onderzoeken wat jou belemmert om de Beste Leider in Jezelf naar boven te halen. In deze blog geef ik je 9 redenen die je helpen je eigen leiderschapsstijl te ontdekken.

More...

#Reden 1: Je bent wie je bent

'Ik ben wie ik ben'. Voor de één een opluchting een stimulans, voor de ander een drive om aan zichzelf te werken.  Daar staat tegenover voor velen een moment van angst voor hun tekortkomingen.

Wat er ook van zij,  op dit eigenste moment ben je inderdaad wie je bent. Wanneer je echter denkt dat je altijd zult blijven wie je bent, heb je het echter mis.

Laten we even terug in de tijd gaan, 10 jaar geleden. Ben je nu hetzelfde als wie je toen was? Ik toch niet in ieder geval niet, gelukkig maar.  Intussen is er ontzettend veel gebeurd in je leven op alle vlakken. Is je familie uitgebreid, heb je meer succes, een andere job...

De essentiële vraag is: wat heb jij gedaan om jezelf te ontwikkelen? Heb je je leiderschap al doende geleerd, heb je opleidingen gevolgd? Of heb je je laten bijstaan door ervaren mentoren? 

Het punt is: je hoeft niet alles z'n gang te laten gaan. De motor van je eigen leiderschapssucces ligt in jouw handen. Jij kan zelf beslissen een versnelling hoger te schakelen. Aan jou de keuze!

 • Je bent niet wie je 10 jaar geleden was
 • Wat heb jij gedaan om je leiderschap te ontwikkelen?
 • Schakel een versnelling hoger!

#Reden 2: Alles loopt op wieltjes

'Jamaar' het is toch goed zoals het is?' Hoe vaak heb ik dat niet gehoord heb als manager wanneer ik 'weer eens iets wou veranderen'.

Eenmaal in de comfortzone is het moeilijk om anderen er weer uit te krijgen. Ik leerde dat je daarom in eerste plaats zelf uit de comfortzone moet stappen. Want stagnatie zorgt er voor dat op een bepaald moment een wiel vast komt te zitten, waardoor de wagen niet meer zo vlot zal rijden. Concluderend: blijf bewegen, alleen zo creëer je vooruitgang. 

 • Leider, kom uit je comfortzone
 • Laat de wielen rollen
 • Weg met de Ja, maar!

# Reden 3: Tijd een kostbaar goed

Ken je ze ook? Collega's die een hele dag kunnen praten, om bijgevolg op het einde van de dag vast te stellen: 'Ik heb geen tijd om aan mijn eigen ontwikkeling te werken'. Niettemin is werken aan jezelf de kern tot succes.

Ik stel vast dat veel leiders geen idee hebben hoe ze met hun tijd omgaan. Erger nog, ze menen dat hun tijd effectief inzetten door te blijven herhalen wat ze al honderden malen hebben gezegd. Hierdoor mis je een schatkamer aan opportuniteiten om succesvoller te zijn en betere resultaten te boeken.

 • Analyseer je tijdsgebruik
 • Creeër ruimte voor jouw ontwikkeling
 • Stop met praten en herhalen

# Reden 4. Wat is jouw prioriteit?

Geen tijd bijgevolg geen prioriteit. Wat is jouw focus? In mijn praktijk zag ik vaak leiders die naar hun zaak keken vanuit knalvolle agenda's. Zonder ruimte voor zichzelf of vernieuwing. Zodoende hadden ze geen lange termijnvisie behalve dan het financiële plaatje. Dat lag er vaak wel 'omdat dit een noodzakelijk kwaad was voor de bank'.

Niet alleen ontbreekt  een beeld over de weg naar het succes, maar is er geen 'ruimte' om een eerste noodzakelijke stap te zetten.

Ik stel hen dan altijd de vraag: hoe wil jij jouw doelen als leider bereiken en hoeveel tijd wil je eerst aan jezelf besteden? Persoonlijke ontwikkeling is absoluut de sleutel tot succes voor jou business!

Volg je soms de veiligheidsinstructies in het vliegtuig? Net als je gevraagd wordt om het zuurstofmasker eerst zèlf op te zetten en dan pas je kinderen te helpen, zo wil je ook in je bedrijf staan. Vul eerst jezelf als leider!

 • Focus op eerst op jezelf, dan op de ander
 • Maak een persoonlijke ontwikkelingsagenda
 • Schrap nutteloze items uit je agenda

# Reden 5: HR als redder in nood

Als HR-consultant kreeg ik vaak de ergste en zwaarste personeelsissues op mijn bord. Met als eerste zin: 'Jij bent HR en goed met mensen, los jij dit even op?' Mijn eigen ego was gestreeld.  Hoewel het resultaat inhield dat de betrokkene in 99% van de gevallen een andere job zocht en vond, was ik niet tevreden. Niet alleen had de leider had het al jaren verknoeid en verprutst maar zagen we ook talentvolle krachten de organisatie verlaten.

Vermijdings- en uitstelgedrag is managers en leiders niet vreemd. In het bijzonder wanneer ze uitgedaagd worden in hun personeelsleiderschap!

Op dezelfde wijze zag ik dit in het begin van mijn carrière als een enorme kans voor mijn eigen ontwikkeling. Tot ik besefte dat het niet aan mij was om de leiderschapsrol over het personeel te vervullen. Die licht bij de leider zelf. Dus gooide ik mij opnieuw in de rol van directeur met succes.

Samengevat: Personeelsleden willen een voorbeeld, een oprechte en betrokken leider. Niet iemand die hen negeert en op het laatste moment de donder aandoet. Be the leader your wish you had!

'Be the leader you wish you had!' - Simon Sinek-

 • Ontwikkel je soft skills
 • Wees de leider die je zelf wilt hebben
 • Stel niet uit tot morgen wat je vandag kunt doen

# Reden 6: Geen reden

Waarom zou je iets aan jouw leiderschapsstijl willen verbeteren? Als leider betaal je immers je personeelsleden, niet alleen om te werken maar ook om jou droom te verwezenlijken. Quid pro quo, luidt het Latijnse devies. 

Quid pro quo is een leugen. Immers, wie wil er voortdurend onder druk staan omdat hij nog iets moet doen voor een ander? Hiermee creeër je afhankelijke geesten bijgevolg passiviteit, angst en gehoorzaamheid. Met als resultaat dat innovatie en creativiteit uitblijven. Wil je dat er niets verandert aan je bedrijf, hanteer deze regel.

Lekker anders? Dan daag ik je uit. Verwacht niets van de ander maar destemeer van jezelf.

 • Er is altijd een reden
 • Creeër onafhankelijke geesten
 • Verwacht niets terug van de ander

# Reden 7: De ultieme versie

Telkens wanneer je denkt, nu kan ik niets meer bijleren, zal net die ene persoon of gebeurtenis opduiken die je hele systeem onderste boven haalt. Hieruit volgt veelal angst en afwijzing.

Voordat je met de moed der wanhoop dreigt in elkaar te zakken, houd je volgend beeld voor ogen: 'Dit is uit een uitdaging, een ware opportuniteit om mezelf te verbeteren'. 

Sterker nog, dit is een volgende stap naar een hoger niveau van jouw leiderschap.  Doordat het je brengt naar jouw ultieme versie van jouw beste leiderschap. Wees gerust, er komen er nog onverwachte gebeurtenissen op jouw pad, dus je kan maar beter klaar zijn.

Daarom, wees altijd paraat om het onverwachte met de glimlach tegemoet te treden. Doordat je je voorbereidt, zal de confrontatie veel makkelijker verlopen.

 • Verwacht het onverwachte
 • Ga op zoek naar jou ultieme versie van je leiderschap
 • Glimlach

# Reden 8: Het brengt wat op

Er is nog een reden om waarom je leiderschapsstijl niet perfect is. Kijk eens naar succesvolle managers en leiders. De Groten der Aarde, je wilt doen wat zij doen, bereiken wat zij bereiken. Net zoals zij, wil je investeren in jezelf want dat is investeren in de ontwikkeling van jouw zaak, jouw bedrijf en jouw team. 

Intussen weet elke ondernemer dat je dient te investeren eer je je verwachte resultaat krijgt. Met leiderschapsontwikkeling is dat net zo, dit met de bedoeling om je bedrijf nog succesvoller te maken. Het brengt op!

Investeren betekent lange termijn. Hieruit volgt dat je niet onmiddellijk resultaat zal zien. Integendeel, leiderschapsontwikkeling is niet erg tastbaar of  in (absolute) financiële waarde uit te drukken. Het omgekeerde lijkt waar, in het begin kan het behoorlijk pijn doen, maar zoals het Latijnse gezegde luidt: Dulcis Victoria Gustavit: De overwinning smaakt zoet.

Dulcis Victoria Gustavit: De overwinning smaakt zoet.

 • Investeer in jezelf
 • Geloof in het eindresultaat
 • De overwinning smaakt zoet

# Reden 9: It's all about the process 

Concluderend: een absoluut geloof in jouw weg  is essentieel voor jouw succes. Niet alleen tilt het je hogerop, het brengt je verder dan je ooit zou kunnen dromen.

Leiderschapsontwikkeling voor jezelf, je zaak en je personeel is een continu proces van leren, vallen en opstaan. Daarbij wil je je zo goed mogelijk laten omringen en ondersteunen.

Want je hele leven leer je van anderen. De keuze is aan jou wie je laat meestappen in jouw proces. Zoals Oprah Winfrey het mooi stelt: Only surround yourself with people who lift you up!

 • Heb een grenzeloos vertrouwen
 • Laat je ondersteunen in je proces
 • Leer van anderen

Wil je ook de Beste Leider in Jezelf ontdekken? Reserveer een plaatsje op de gratis online Instaptraining.

Stijn Staes
 

>