Leiderschap en de Mythe van de Beheersbaarheid Verdwenen in 3 Stappen

Heb jij als leider vaak ook de drang om alles te controleren?

Namelijk, de laatste cijfers nog analyseren, de teksten dubbelchecken op fouten, hoe laat vertrekt mijn personeel naar huis etc. 

Kortom, je wil van alles op de hoogte zijn waardoor je voor jezelf een zekerheid inbouwt tegen catastrofale fouten die je mogelijks veel geld of aanzien kunnen kosten.

Leiderschap en beheersbaarheid

Dus zet je handige systemen op en gebruikt apps met de bedoeling je deze zekerheid aan te leveren. In de eerste plaats wil je elk risico vermijden en een bedrijf of team leiden zonder problemen of ongelukken.

Gesteld dat dit uberhaupt mogelijk is in onze voortdurende en snel veranderende samenleving. Hoe bescherm je jezelf tegen deze voortdurende controledrang en hunkering naar een wereld zonder fouten?

Lees verder in dit artikel hoe je voor jezelf en je bedrijf meer rust kan creeëren. Samengevat hoe je de Mythe van de Beheersbaarheid ten val brengt!

More...

De maatschappelijke drang naar controle

Rondom om zie je steeds meer de drang naar bevestiging  via onderzoek en allerlei controlemechanismen.

Daardoor versterkt de drang naar zekerheid en het absolute weten. Intussen zitten deze kenmerken in onze maatschappij ingebakken als de bouwsteen in onze maag.

Hieruit volgt dat we veelal verklaringen buiten ons zelf en onszelf buiten schot houden.

Zo creëren we de mythe van de beheersbaarheid.

Anders gezegd:

Denk je werkelijk dat mensen beter presteren als jij exact weet hoeveel minuten ze werken?

Maar ook dat je je mensen onder te controle te hebt met een uitgebreid online HR-systeem? Bijgevolg vragen we ons niet meer af waarom we dit nu eigenlijk nodig hebben? Immers wat maakt dat je zoveel zekerheid en bevestiging zoekt? Wat houdt je tegen om gewoon eens naar je gevoel te luisteren en in het bijzonder datgene te doen wat er op dat moment voordoet?

Hieruit volgt misschien angst of onzekerheid. Ofwel denk je misschien: 'Ja maar we moeten dit toch doen? Dit wordt van mij verwacht?' Als ik dit niet doe dan gebeurt er zeker iets ernstig!

Hier zijn 3 korte stappen om van dit controle-gevoel af te geraken:

Stap 1: Willen ipv moeten:

Vervang het woord moeten door willen?

Wil ik werkelijk voortdurend op de hoogte zijn van wat mijn personeel allemaal doet? Wil ik elke dag de financiële rapporten lezen?  

Wil ik elke dag bereikbaar zijn? Hoe bevrijdend is het wel niet om niet meer te moeten maar te willen?

Moeten is een dwingend woord en wie wordt er nu graag gedwongen? Heerlijk om te willen.

Stap 2: 'Ja en' ipv 'nee maar':

Vervang de zin: 'Nee maar, als ik dit doe, dan gebeurt…' door 'ja en dit brengt voor mij'.

Bij elke voorstel van verandering proberen we voortdurend een complete analyse te maken en alle mogelijke negatieve gevolgen in kaart te brengen. Hieruit volgt stagnatie en frustratie bij jezelf en je medewerkers. 

Draai het om benoem wat  het voor jou persoonlijk en je bedrijf in positieve zin teweeg kan brengen. Let op: hierdoor ga je niet onmiddellijk akkoord met het voorstel. Je verkent opportuniteiten met de bedoeling meer succes te creëren!

Stap 3: 'Nu' ipv 'morgen'

Vervang de zin: ik ga dit morgen eerst verder analyseren en dan begin ik er mee door:

Ik begin nu!

Uitstel is een grote domper op actie.

Hieruit volgt een dag met 24 uur om verder te analyseren en honderden redenen te bedenken om niet te doen wat je met jezelf had afgesproken. 

Durf nu te handelen en DOE!

De hemel klaart open.

Met deze drie stappen, creëer je openheid en transparantie.

Niet alleen leren ze je om de controle en drang naar beheersing los te laten. Het is alsof een groot onweer voorbij is geraasd en de zonnestralen terug tevoorschijn mogen komen.

Kortom, deze stappen stimuleren je om met een andere blik naar jouw bedrijf of zaak te kijken. Daarnaast ontdek je nieuwe opportuniteiten en ontmoet je mensen waarvan je het bestaan nog niet kon vermoeden.  

Albert Einstein wist het al: 'Als je doet wat je altijd deed, zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg'.

Wil je meer weten hoe je de Mythe van de Beheersbaarheid doorbreekt en om de beste leider uit jezelf te halen: schrijf je dan in op de gratis Online Instaptraining.

Stijn Staes
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply:

>